Saturday, 29 July 2017

Ujian Kelayakan Tahun 1 (UKS) SRAI & keputusannya...


Cool je dia nak ambik exam. Umi yang gabra lebih πŸ˜„
8/7 hari tu Angah exam UKS ni. Selepas 3 minggu result dah keluar khamis lepas. Boleh cek di SINI untuk semak keputusannya ye. 

Prosuder seterusnya seperti berikut;




Alhamdulillah Angah berjaya masuk SRAI, satu sekolah dengan Abang. Syukur sangat sebab mudahlah urusan persekolahan anak2 nanti insha Allah. Selain dari sekolah satu sesi, yang Umi suka sangat dgn SRAI ni sebab hari jumaat half day je sekolah. Bolehlah anak2 pergi solat jumaat dengan tenang. Dulu Umi & Walid risau bila fikirkan urusan solat jumaat Abang ni, tapi bila dia diterima masuk SRAI lega sangat. Sekarang turn Angah pula. W/pun depa kecik lagi, tapi Umi Walid nak train dari sekarang. Melentur buluh biar dari rebung kan? 

Nak masuk bilik exam pun dia senyum je πŸ˜€


Abang & gang pakat tunggu adik masing2 exam hehe...

Angah ni beza dengan Abang w/pun senyuman dia tu mampu buat Umi cair tapi 'itu kepala dalam ada keras punya batu' hahaha... Bila kita suruh study dia main2 je. Tulisan pula aduhai sebesar gajah. Tak reti nak tulis kecik2 kemas-kemas. Huruf jawi/Arab pun kadang confuse lagi. Iqra' pun kurang lancar. Tapi bab bacaan (BM) excellent πŸ˜†

 Sampai menangis-nangis jugak lah kena paksa belajar dgn Umi. Sedih sangat Umi bila sekali tu dia cakap "Angah tak pandai". Rasa bersalah sangat Umi ni sampai Umi menangis peluk dia. Lepas tu Umi tak push dah tapi slowly encouraged him to study, according to his will. Lebihnya Umi DOA dan buat solat hajat especially time dia nak exam and before result keluar.  Walid pun hari2 baca yasin untuk dia, bagi terang hati. Target kami bagi dia dapat masuk SRAI. 

Time Abang dulu pun Umi nervous gak. Standard lah mak2 kan πŸ˜† tapi Abang, Umi gertak sikit dia takut, terus buat ulangkaji hehe. Angah ni Umi stressed sebab dia 'tak makan saman' hahaha... But alhamdulillah he made it. Angah dah buat Umi & Walid happy sangat2 tau. 

Letter offer pun Umi dah ambik. Isi form semua settled. Tunggu buka sekolah je untuk masuk darjah satu. 

Untuk Kakak pun registration sekolah tahun depan Umi setel kan juga semalam. Lepas ni pikir nak cari duit untuk persekolahan depa tahun depa. Tiga orang anak sekolah, banyak tu nak pakai duit πŸ˜‡ tapi no worries, rezeki tu ada. Yang penting kena usaha dan cari. 

Alhamdulillah 'ala kulli hal. 

8 comments:

  1. Alhamdulillah tahniah angah..ank no.2 ni mungkin feelnya sama la kot sbb sama je perangai si angah dgn anak saya yg no.2 ni...bikin sesak napas mama je hhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq auntie :)

      Biasalah anak no 2 ni lain sikit perangai nya kata orang. Kena banyak sabar hehe

      Delete
  2. Alhamdulillah...tahniah ..semoga lebih cemerlag tau =)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah kan Hazel Angah dah satu sekolah dengan Abang, teringat masa anak2 kaknoor kecik dulu2 selalu gabra dengan perangai depa ni semuanya lain2, tapi Alhamdulillah dah besaq gajah ni hati mama sudah sikit senang hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang nak uruskan k.noor insha Allah.

      K.noor dah lega, kami baru nak mula hehe... Terinspirasi juga dgn kejayaan anak2 k.noor sebenarnya. Harap semuanya dipermudahkan insha Allah.

      Delete
  4. Alhamdulillah. Budak2 kan tak suka dipaksa. Kalau pun bukan belajar sekalipun. Kena paksa main je dorang rela hati kot? πŸ˜‚

    ReplyDelete
  5. Tahniah angah.
    Biasalah PH...perangai anak ni lain lain. Yang tu rajin, yg ni kurang rajin, yang sorang lagi tu pandai ambik hati. Aduhai anak.....

    Anak kan ujian bagi kita....
    Doa ajelah yg kita mampu sambil nasihat kan mereka

    ReplyDelete